Często mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest to w gruncie rzeczy prawdą. Śniadanie to pierwszy posiłek, jaki jemy, więc musi dać nam siłę, pożywić i dodatkowo – być smaczny! Warto również zadbać o zbilansowane i zdrowe składniki, z których będzie się składać nasze jedzenie. Taki zestaw będzie najlepszy dla naszego organizmu. Przedstawimy pomysły na zdrowe śniadania – proste, smaczne i pożywne!
Pomysły na zdrowe śniadania na słodko
Słodkości lubi każdy i wiemy, że bardzo trudno się im oprzeć. Czy jest więc lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż słodkie śniadanie? Dodatkowo może być ono zdrowe i wcale nie kaloryczne! Wystarczy zastąpić kilka składników innymi odpowiednikami i gotowe.
Najbardziej popularnym słodki śniadaniem jest omlet. Wystarczą dwa jajka, cukier, ewentualnie trochę mąki. Jednak warto zrobić zdrową wersję tego śniadania! Wystarczy cukier wykluczyć lub zastąpić erytrytolem/ksylitolem. Świetnym sposobem na urozmaicenie i nadanie ciekawe smaku omletowi jest użycie proszku budyniowego bez cukru. Występuje w kilku odsłonach: waniliowy, czekoladowy, a nawet krówkowy! Wystarczy dodać proszek zamiast cukru i mąki. Pamiętajcie też o ubiciu białek – omlet będzie wtedy niesamowicie puszysty!
Kolejna rzecz to tradycyjna owsianka, jednak w naszej urozmaiconej wersji! Ją również możemy wykonać z dodatkiem budyniu, aby nadać jej smaku i kremowej, gęstej konsystencji. Oczywiście nie zapomnijmy o świeżych owocach do ozdobienia śniadania i do zjedzenia! Prawdziwe zdrowie na talerzu.
Pomysły na zdrowe śniadania na słono
Dla niektórych jednak słodkie śniadanie to zły wybór i nie przemawia do nich taki pomysł. Dla fanów słonego również coś mamy! Oczywiście można wykonać klasyczny omlet w tej wersji, jednak zaproponujemy coś innego.
Świetnym pomysłem na śniadanie z jajek jest „szakszuka”. To blisko-wschodnie danie jest zdrowe i pożywne. Do jego wykonania potrzebujemy jajek, pomidorów w puszce, cebulo i świeżych ziół, najlepiej pietruszki. Całe danie wykonuje się na patelni, zaczynając od podsmażenia cebulki, następnie dodania pomidorów i gdy odparuje z nich woda, dodania jajek w wykonane łyżką dziurki na patelni. Przykrywamy i czekamy do ścięcia białka. Posypujemy świeżą pietruszką i gotowe! Spożywamy z chlebem pełnoziarnistym, który można delikatnie opiec. Pyszne, zdrowe i pożywne!
Zdrowie na talerzu jest smaczne!
Choć może się wydawać, że „zdrowe jedzenie” to same warzywa, owoce i brak smaku, to jest zupełnie inaczej! To, że ograniczamy sól, czy cukier, nie oznacza, że wszystko traci na walorach smakowych. Wystarczy odpowiedni dobór składników i umiejętne posługiwanie się przyprawami aby wydobyć mnóstwo aromatów z potraw. Nie zapominajmy o zdrowych zamiennikach na przykład cukru. Są one bardzo niskokaloryczne i mają niski indeks glikemicznym – poleca się je cukrzykom! Dlatego nie odrzucajmy zdrowej diety, spróbujmy się z nią zaprzyjaźnić. Najlepiej zacząć od początku, czyli od pysznych śniadań!